Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής προέβη σε ευθανασία κουταβιών. Αμείλικτα ερωτήματα.

Την Πέμπτη 21-5-2015 ευαισθητοποιημένοι πολίτες ειδοποίησαν τηλεφωνικά την κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου Αγ. Παρασκευής ότι βρέθηκαν τρία κουτάβια εγκαταλελειμμένα στην πόλη μας. Η υπεύθυνη του προγράμματος παρέπεμψε τους δημότες στο Σύλλογο Ζωόφιλων της Αγ. Παρασκευής επικαλούμενη ότι συναποφασίζουν για τέτοια θέματα. Αποτέλεσμα: τα κουτάβια ευθανατώθηκαν.
Γιατί και με ποιο δικαίωμα προέβησαν σε μια τέτοια πράξη τόσο αβίαστα και τόσο εύκολα χωρίς έστω μια προσπάθεια βοήθειας;
Γιατί οι υπεύθυνοι δεν έδωσαν τη δυνατότητα στα τρία αυτά ζώα να βρίσκονται εν ζωή;
Γυρίσαμε σε εποχές που τα ζώα θεωρούνταν μιάσματα, βρώμικα, λυσσύποπτα και με εχινόκοκκο και σήμερα, παρόλο το σόου των δήμων με κτηνιατρικές υπηρεσίες και μεγάλες δαπάνες στα προγράμματα για τα αδέσποτα, καταλήγουμε στην ίδια πρακτική: να απαλλαγούμε από αυτά.
Γιατί, παρότι ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο οι πάντες ( συμπολίτευση και αντιπολίτευση) συναίνεσαν στην εκ του νέου νόμου ίδρυση κτηνιατρικής υπηρεσίας από τους δήμους (δηλαδή μία απευθείας ανάθεση και σύμβαση έργου σε κτηνίατρο) και εμπιστεύθηκαν το δήμο ότι το θέμα των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας βρίσκεται σε σωστά χέρια, τα ζώα αφενός δεν έχουν εμβολιαστεί από το Φεβρουάριο του 2015 (υποχρεωτικός ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός), οι εθελοντές που τα φροντίζουν μένουν απροστάτευτοι από σημαντικές ζωανθρωπονόσους ( όπως λεπτοσπείρωση, έξω και εσωπαράσιτα, λύσσα) και αφετέρου κατά σαφή παράβαση της νομοθεσίας οδηγήθηκαν σε ευθανασία τα ζώα;
Είμαι σίγουρη ότι το θέμα θα διευθετηθεί. Και οι δύο πλευρές θα επικαλεστούν ότι τα ζώα ήταν άρρωστα και δεν ήταν δυνατό να επιβιώσουν στο περιβάλλον. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Γιατί κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι επιτρέπετε τέτοιες παράνομες πράξεις;
Σκοπός δεν είναι ούτε η παρέμβαση του αρμόδιου Εισαγγελέα για την κακοποίηση των ζώων ούτε των άλλων αρμόδιων κρατικών αρχών (Περιφέρεια, Υπουργεία). Σκοπός είναι τέτοιες αντιλήψεις και τέτοιες πράξεις να στιγματιστούν διότι κανένας Νόμος, καμία ίδρυση κτηνιατρικής υπηρεσίας, κανένας Εισαγγελέας δεν θα αποτρέψει εύκολα στην καθημερινή ζωή τέτοιες ενέργειες.
Εύχομαι όμως κ. Δήμαρχε να μη συναντήσετε ποτέ το φτερούγισμα των ματιών που γίνονται γυάλινα με το που τελειώνει η έγχυση των βαρβιτουρικών.
Χαρίζεται σε κάθε εμπλεκόμενο αυτής της πράξης η συνειδησιακή αυτοτιμωρία.
Προσωπικά, έχω καταλήξει οριστικά ότι η σωτηρία ενός και μόνο ζώου είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο από όλες τις διακρίσεις, τις εξουσίες και τα λογής λογής ταρατατζούμ, που γίνονται πυροτεχνήματα και σβήνουν στο σκοτεινό ουρανό της νεοελληνικής ουτοπίας, αλαζονείας και εξουσιολαγνείας.
Αγία Παρασκευή, 23-5-2015

Παπαδοπούλου Ελευθερία- Κτηνίατρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΗΜΙΑΙΜΑ ΓΚΡΙΦΟΝΑΚΙΑ

Χαρίζονται 40 ήμερων περίπου ημιαιμα γκριφονακια από μπαμπά καθαρόαιμο γκριφον και μάμα ημιαιμη και οι δυο γονείς είναι μικρόσωμοι. Τα μώρα θα γίνουν μικρόσωμα είναι 5 συνολικά ..(4κοριτσακια,1 αγοράκι)..μονό σε αληθινούς φιλόζωους.
Θα δοθούν με την υποχρέωση να μπει τσιπακι και συμβόλαιο υιοθεσίας κατόπιν έλεγχου μας. πληρ. τηλ. αυστηρά με αναγνώριση 6945698887 ηράκλειο κρητης

ΒΡΕΘΗΚΕ GRIFFON-KANIS - κουκλίτσα!!!

Βρέθηκε έξω από ταβέρνα στα Βριλήσσια ΘΗΛΥΚΟ γκριφόν-κανίς, ΜΙΚΡΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ, περίπου 7 κιλά.
Οταν βρέθηκε ήταν ακούρεφτη, βρώμικη, απεριποίητη...είχε μαύρα χάλια όπως φαίνεται και στην 1η φωτογραφία. Πρέπει να είναι αρκετό καιρό στο δρόμο η καημένη. Είναι ΠΟΛΥ φιλική! ΔΕΝ λερώνει σε εσωτερικούς χώρους και έχει μάθει να τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλιά αλλά και με γάτες.
Οποιος το έχασε, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο 6973.024.266. Λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας, ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ εάν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης της σύντομα.
Στη 2η φωτογραφία φαίνεται πώς έγινε μετά από μπανιάρισμα και κούρεμα. Δεν είναι μια κούκλα??!!
SOS ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Πέταξαν στο δρόμο άρρωστη σκυλίτσα την ώρα που τα σκουλήκια έτρωγαν τη σάρκα του ανυπεράσπιστου ζώου!

Συγκεκριμένα, κάποιοι που θέλουν να λέγονται άνθρωποι, σε γειτονιά του Γέρακα Αττικής παράτησαν στο δρόμο μια ανυπεράσπιστη σκυλίτσα σε πολύ άσχημη κατάσταση ενώ τα σκουλήκια την έτρωγαν ζωντανή.

Τη λένε Γκλόρια και είναι ένα μαύρο ημίαιμο λαμπραντόρ που την είχαν πετάξει στο δρόμο από παλιά και ζούσε τα τελευταία 9 χρόνια σε μια γειτονιά του Γέρακα. Το ζωάκι που  ήταν πολύ φιλικό με τους ανθρώπους, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και είχε εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες, εμφανίστηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες την Παρασκευή το απόγευμα πεταμένη στο δρόμο να την τρώνε στην κυριολεξία ζωντανή τα σκουλήκια και οι μύγες.

Η σκυλίτσα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Κτηνιατρική Κλινική του κ. Θεοδωρίδη στη Νέα Ερυθραία.

Ο γιατρός με θάρρος και λεβεντιά (κάτι που χαρακτηρίζει τους Πόντιους), ενώ το ζωάκι είναι αδέσποτο και είχε ελάχιστες πιθανότητες να ζήσει, σε καμία στιγμή δεν σκέφτηκε να του κάνει ευθανασία και έδωσε μάχη για να το σώσει.Όποιος μπορεί ν…