Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζωοφιλικές οργανώσεις απευθύνονται στα κόμματα

Οι ζωοφιλικές οργανώσεις στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ενεργά με την ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες όπου το ενδιαφέρον για τα ζώα είναι μειωμένο και η σχετική νομοθεσία δεν καλύπτει τις περιπτώσεις κακοποίησης, εγκατάλειψης ή βασανισμούς ζώων.

Αποτέλεσμα, χιλιάδες ζώα, ελέω ατιμωρησίας, να εγκαταλείπονται ανυπεράσπιστα στους δρόμους των πόλεων αλλά και στην Περιφέρεια, ενώ χιλιάδες άλλα να πέφτουν θύματα της βίαιης και αλόγιστης συμπεριφοράς ανθρώπων που τυγχάνουν ανύπαρκτης παιδείας και φιλοζωικής συμπεριφοράς.

Συχνό είναι το φαινόμενο της εικόνας νεκρών ζώων στους ελληνικούς δρόμους - που ούτε καν περισυλλέγονται - όπου η αδιαφορία απέναντι στην ζωή των ζώων είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Τα κόμματα λοιπόν καλούνται να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα γύρω από την τρέχουσα νομοθεσία αλλά και τις ενέργειες που πρόκειται να προβούν σε σχέση με την προστασία των ζώων.

Με δεδομένο ότι η ζωοφιλία δεν είναι χόμπι αλλά ούτε και οι ζωές των ζώων είναι «δευτερεύουσα υπόθεση». Φιλοζωικές οργανώσεις λοιπόν από όλη την Ελλάδα, από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα και από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Χίο, απευθύνουν βασικά ερωτήματα προς τα κόμματα που με την σειρά τους καλούνται να απαντήσουν για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν προκειμένου – αν όχι να εξαλειφθεί – τουλάχιστον να ελαττωθεί το δραματικό φαινόμενο της αδιαφορίας αρκετά μεγάλου ποσοστού των πολιτών για την ζωή των ζώων.

Εν’ όψει λοιπόν των επερχόμενων εκλογών και με δεδομένη την αγωνία 200 και πλέον φιλοζωικών οργανώσεων στη Ελλάδα, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας, για την πορεία των ζητημάτων που αφορούν τα μέτρα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την προστασία των ζώων στην Ελλάδα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Ζωοφιλικών Σωματείων, ζητά από τα κόμματα να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν προεκλογικά για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την αποτελεσματική επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων της προστασίας των ζώων στη χώρα μας.

Οι απαντήσεις των κομμάτων θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε όλα τα ΜΜΕ εθνικής και τοπικής εμβέλειας, καθώς και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο, προς ενημέρωση των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών που έχουν ανεπτυγμένη φιλοζωική συνείδηση και ευελπιστούν στην ουσιαστική αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της διαχείρισης των ζώων στην χώρα μας. Να σημειωθεί ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν ήδη καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την αναβάθμιση, διόρθωση και συμπλήρωση του Ν. 3170 που αφορά στα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς αλλά και στη λήψη αποφάσεων και μέτρων σε θέματα που αφορούν στα ζώα σε τσίρκο, το κυνήγι, γουνοφόρα, παραγωγικά, κ.α.

Τα ερωτήματα των φιλοζωικών οργανώσεων προς τα κόμματα σχετίζονται με το πόσο σημαντική κρίνεται μια πανελλαδική καμπάνια για την προστασία των ζώων, την επιβολή προστίμων για την κακομεταχείριση και κακοποίησή τους, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, το γεγονός της μη συμμετοχής των Δήμων στην περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, την μετατροπή θανάτωσης ζώου σε κακούργημα, την απαγόρευση της πώλησης ζώων μέσω καταστημάτων και λαϊκών αγορών, κάτι που ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την συμφωνία για την προώθηση σχεδίου που αφορά την άμεση απαγόρευση της εισόδου των τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα, και τον τερματισμό των επιδοτήσεων για την γουνοποία και την προώθηση εναλλακτικών μορφών οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας (π.χ. οικοτουρισμό) με απώτερο στόχο την κατάργηση της παραγωγής και εμπορίου γούνας.

Επίσης τα κόμματα καλούνται να διατυπώσουν καθαρά τις θέσεις τους για την προώθηση δράσεων σχετικά με την απαγόρευση του κυνηγιού, που όπως λένε χαρακτηριστικά οι φιλοζωικές οργανώσεις, αποτελεί βίαιη πράξη που δεν προάγει το σεβασμό του ανθρώπου απέναντι στα άλλα όντα που πλανήτη, την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων έρευνας στα ερευνητικά, ιατρικά και πανεπιστημιακά κέντρα της χώρας με σκοπό την αντικατάσταση των ζώων, και τέλος την προώθηση ή μη της αλλαγής του καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου με σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και προώθηση και άλλων διατροφικών επιλογών, όπως η χορτοφαγία. Οι 200 λοιπόν φιλοζωικές οργανώσεις προβαίνουν σε μια ομολογουμένως σημαντική και θεαματική ενέργεια προκειμένου να μεταβληθεί σταδιακά η εικόνα της Ελλάδας που τόσο θλιβερή είναι απέναντι στην μεταχείριση των ζώων.

Απομένει να δείξουν τα κόμματα αν πραγματικά ευαισθητοποιούνται από την κατάσταση αυτή και αν έχουν όντως τη διάθεση να εξαλείψουν αυτό το τραγικό φαινόμενο που σχετίζεται με την κακοποίηση, την κακομεταχείριση, την εγκατάλειψη και γενικότερα την αδιαφορία απέναντι στην επιβίωση των ζώων. Να αποδείξουν δηλαδή τα κόμματα ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις διαστάσεις του φαινομένου αυτού και προτίθενται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην σταδιακή εξάλειψή του και πως τα πολιτικά τους σχέδια αφορούν και άλλα σημαντικά θέματα πέραν της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ακατάσχετης κερδοσκοπίας που ήδη έχουν πλήξει την χώρα.

Με δεδομένη την βασική παραδοχή ότι η προστασία των ζώων δεν αφορά μόνο την ενεργοποίηση κάποιων «γραφικών» αλλά πρωτίστως το κράτος, την νομοθεσία και τους μηχανισμούς του. Που ως τώρα, κατά γενική ομολογία, έχει επιδείξει προκλητική απάθεια και ανοχή απέναντι στην ζωή και επιβίωση των ζώων.


Ανάρτηση Από τον Φίλιππο Ζάχαρη στο
Space Empire

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρειος Πάγος: Στο αυτόφωρο θα οδηγείται όποιος κακοποιεί ζώα

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε να παρέμβει για ακόμα μία φορά, αφού αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελεύθερου τύπου, με την εισαγγελική εγκύκλιο που εξέδωσε ζητείται από τους κατά τόπους εισαγγελείς της χώρας να προχωρούν στην άμεση σύλληψη του δράστη και την παραπομπή του στο αυτόφωρο σε περίπτωση βασανισμών, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, κ.λπ. ζώων.
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών και εκείνη με τη σειρά τους στους εισαγγελείς Πρωτοδικών, να τηρούνται αυστηρά δύο παλαιότερες εγκύκλιοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την προστασία των ζώων των ετών 2013 και 2014.
Ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν άμεσα σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός κ.λπ. ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση τους, τον βασανισμό τους, τη χρησιμοποίησ…

ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΚΡΙΦΟΝ ΣΤΟ Π.ΨΥΧΙΚΟ

Βρέθηκε στις 23/12/10 στο Π. Ψυχικό, κοντά στο πνευματικό κέντρο (οδός Δροσίνη), θηλυκό σκυλάκι γκριφόν, μικρόσωμο. Φορούσε πράσινο λουράκι που είχε περασμένο πάνω το γάντζο από τον οδηγό του.
Είναι 3-4 ετών και δεν έχει τσιπάκι.
Στις φωτογραφίες είναι την ημέρα που βρέθηκε και τώρα αφού την κουρέψαμε.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972407189, 6948597059

Χάθηκε ο Τζούφος αδέσποτος γεράκος από τον Γέρακα

Χάθηκε την ημέρα του Πάσχα απο την περιοχή του Γέρακα αδέσποτος πολύ φιλικός σκύλάκος το όνομά του είναι Τζούφος. Εάν τον έχετε δει παρακαλούμε στείλτε μήνυμα στο koutavoulias@gmail.com Είναι γεράκος και πολύ φιλικός σας ευχαριστούμε #savetzoufos