Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ


Υποχρεωτική πλέον καθίσταται η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή για όλα τα κατοικίδια ζώα (αλλά και των ιδιοκτητών τους), σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης...

Το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί από την υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη και πρόκειται να προωθηθεί σύντομα στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι κανόνες για την κακοποίηση ή τη βάναυση μεταχείριση των ζώων.

Όποιος συλλαμβάνεται ότι κακοποιεί ή μεταχειρίζεται ζώα θα τιμωρείται πλέον με χρηματική ποινή (μη εξαγοράσιμη) 30.000 ευρώ, αλλά και με ποινή φυλάκισης.

Επιπλέον δεν θα χορηγείται άδεια για...

κυνήγι στον κυνηγό που δεν έχει καταγράψει ηλεκτρονικά τον σκύλο του και απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό, που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.

Ό,τι ισχύει και με την φροντίδα των παιδιών, έτσι τώρα θα ισχύει και με τα κατοικίδια ζώα.

Προβλέπεται, δηλαδή, με παρέμβαση εισαγγελέα, η προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του κατοικίδιου από τον παραβάτη.

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κατοικίδιων, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.

Δημιουργείται σε συνεργασία με τους Δήμους ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, εφ εξής θα σημαίνονται, θα στειρώνονται και θα περιθάλπονται.

Τα δημοτικά καταφύγια των αδέσποτων ζώων αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.

Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον θα γίνεται εφ' εξής με περιορισμούς και δεν επιτρέπεται να γίνει αυτή σε περιοχές, όπως νοσοκομεία, σχολεία, αυτοκινητοδρόμους, λιμάνια, αθλητικά κέντρα, αεροδρόμια (όπου πολλοί τουρίστες φεύγοντας από τη χώρα, αφήνουν συνήθως σκύλους και γάτες που είχαν περιμαζέψει στους δρόμους), καθώς και χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

Μία από τις πλέον σημαντικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι ότι απαγορεύει τη συμμετοχή κάθε είδους ζώου (δηλαδή ζώα που δεν θεωρούνται κατοικίδια) σε τσίρκο καθώς και η οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.

Επιπλέον καθορίζονται και κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (όπως ονομάζει το νομοσχέδιο τα κατοικίδια).

Όσον αφορά τις στειρώσεις στις οποίες θα υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρους. Θα υπάρξουν κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων. Στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.

Τα ζώα συντροφιάς (πρέπει όμως να είναι μικρά) μπορούν να ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς, αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να φροντίσουν να τα τοποθετούν σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και ποτέ να ταξιδεύουν ασυνόδευτα.

fimotro.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρειος Πάγος: Στο αυτόφωρο θα οδηγείται όποιος κακοποιεί ζώα

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε να παρέμβει για ακόμα μία φορά, αφού αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελεύθερου τύπου, με την εισαγγελική εγκύκλιο που εξέδωσε ζητείται από τους κατά τόπους εισαγγελείς της χώρας να προχωρούν στην άμεση σύλληψη του δράστη και την παραπομπή του στο αυτόφωρο σε περίπτωση βασανισμών, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, κ.λπ. ζώων.
Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών και εκείνη με τη σειρά τους στους εισαγγελείς Πρωτοδικών, να τηρούνται αυστηρά δύο παλαιότερες εγκύκλιοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την προστασία των ζώων των ετών 2013 και 2014.
Ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν άμεσα σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός κ.λπ. ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση τους, τον βασανισμό τους, τη χρησιμοποίησ…

ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΚΡΙΦΟΝ ΣΤΟ Π.ΨΥΧΙΚΟ

Βρέθηκε στις 23/12/10 στο Π. Ψυχικό, κοντά στο πνευματικό κέντρο (οδός Δροσίνη), θηλυκό σκυλάκι γκριφόν, μικρόσωμο. Φορούσε πράσινο λουράκι που είχε περασμένο πάνω το γάντζο από τον οδηγό του.
Είναι 3-4 ετών και δεν έχει τσιπάκι.
Στις φωτογραφίες είναι την ημέρα που βρέθηκε και τώρα αφού την κουρέψαμε.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972407189, 6948597059

Χάθηκε ο Τζούφος αδέσποτος γεράκος από τον Γέρακα

Χάθηκε την ημέρα του Πάσχα απο την περιοχή του Γέρακα αδέσποτος πολύ φιλικός σκύλάκος το όνομά του είναι Τζούφος. Εάν τον έχετε δει παρακαλούμε στείλτε μήνυμα στο koutavoulias@gmail.com Είναι γεράκος και πολύ φιλικός σας ευχαριστούμε #savetzoufos