Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΝΟΔΡΟΜΙΕΣ

Αγαπητή κυρία Λόη,

Σε απάντηση του μηνύματός σας με θέμα «Κυνοδρομίες» θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου της στην Ελληνική κοινωνία και της εταιρικής της ευθύνης, επιθυμεί να διαβεβαιώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι πριν εντάξει ένα νέο προϊόν στα παιχνίδια της ερευνά τις κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που πιθανόν να προκύπτουν....

Όσοι ασχολούνται, λοιπόν, με την εκτροφή σκύλων «greyhound» αλλά και τη διεξαγωγή αγώνων είναι οι ίδιοι φιλόζωοι που επιθυμούν να ασχολούνται με ένα υγιές άθλημα όπου η άριστη διαβίωση των λαγωνικών είναι απόλυτα διασφαλισμένη, όπως άλλωστε και οι συνθήκες διαβίωσης οποιουδήποτε αθλητή.

Η ράτσα σκύλων «greyhound» είναι από τη φύση της προικισμένη για γρήγορο τρέξιμο. Οι κούρσες στις οποίες συμμετέχει κάθε λαγωνικό κάθε 5-7 ημέρες είναι μέρος του ενστίκτου και της φυσικής τους δραστηριότητας. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί πως αντιβαίνει στη φύση του ζώου και πως το ζώο αγωνίζεται παρά τη θέλησή του.

Οι εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι και υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους. Τα ζώα είναι όλα καταχωρημένα και παρακολουθούνται διαρκώς.

Οι κυνοδρομίες που προσφέρονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε., προέρχονται αποκλειστικά από κυνοδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας. Οι κυνοδρομίες διεξάγονται για πολλά χρόνια στη χώρα αυτή, που έχει μεγάλη παράδοση στη φιλοζωία αλλά και μεγάλη ευαισθησία στα θέματα μεταχείρισης ζώων και ειδικά των κατοικίδιων. Τα θέματα που αφορούν στη διαβίωση των ζώων αλλά και ειδικά αυτά της ευζωίας των κατοικίδιων διέπονται από αυστηρούς νόμους που τηρούνται απαρέγκλιτα.

Σε ότι αφορά ειδικά τα θέματα για τους σκύλους κυνοδρομιών («greyhounds”), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο ειδικός οργανισμός που εποπτεύει και ρυθμίζει τη διεξαγωγή των κυνοδρομιών είναι το «Greyhound Board of Great Britain» που κύριο καθήκον έχει την ευζωία (welfare) των σκυλιών που συμμετέχουν σε κυνοδρομίες. Επιβάλλει δε αυστηρότατες προδιαγραφές για τον τρόπο διαβίωσης και καθημερινής δραστηριότητας των σκυλιών - αθλητών. Επιπρόσθετα, ειδικός οργανισμός με το όνομα «Retired Greyhound Trust» (που χρηματοδοτείται από τις κυνοδρομίες) έχει αποκλειστικό έργο τη εξασφάλιση ασφαλούς και χαρούμενης ζωής για τα σκυλιά μετά την απόσυρσή τους από τους αγώνες και έχει τη φροντίδα της υιοθεσίας των σκυλιών αυτών ως κατοικίδιων. Ο οργανισμός αυτός εγκρίνει ακόμη και την καταλληλότητα των σπιτιών και των οικογενειών που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για υιοθεσία τέτοιων σκύλων. Mόνο το 2009, 4.725 σκυλιά υιοθετήθηκαν χάρη στην ύπαρξη αυτού του οργανισμού. Τόσο το «Greyhound Board of Great Britain» όσο και το «Retired Greyhound Trust» υπόκεινται σε κρατικούς ελέγχους, παρακολουθούνται από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και χρηματοδοτούν τακτικότατες έρευνες για τη βελτίωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων με στόχο πάντα το μέγιστο όφελος των ζώων.

Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από τη Μ. Βρετανία και που αντλούνται μέσω του αρμόδιου οργανισμού GBGB που προαναφέραμε, δείχνουν πως από τις υποθέσεις κακής μεταχείρισης ζώων που δικάστηκαν τα τελευταία χρόνια, καμία δεν αφορούσε σκύλους αγώνων. Αντίθετα στο χώρο που συντηρεί τα συγκεκριμένα σκυλιά, υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες που επιτρέπουν την άμεση ανίχνευση τέτοιων περιστατικών και την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς για άλλα ζώα υπάρχουν πολύ λιγότερες ασφαλιστικές δικλείδες από αυτές που ισχύουν για τα σκυλιά κούρσας «greyhounds».

Τέλος να σημειωθεί ότι είναι ανακριβές πως φέρουν συνεχώς φίμωτρο. Το φίμωτρο χρησιμοποιείται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της κούρσας για να μην προκληθούν προβλήματα στα λαγωνικά ή στον εξοπλισμό του κυνοδρομίου.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες και από την ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής, στο http://www.gbgb.org.uk και σε περίπτωση που χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια για τη μετάφραση στα ελληνικά των εκεί αναλυτικών πληροφοριών, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια.

Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως στον ιστότοπο της ΟΠΑΠ Α.Ε. http://www.goodchannel.gr, μπορείτε να εισηγηθείτε και να οργανώσετε οποιαδήποτε φιλοζωική ενέργεια στη χώρα μας, που επιθυμείτε να τύχει της υποστήριξης της εταιρείας.

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας.


Αντωνία Φιλιππίδου

Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας

ΟΠΑΠ Α.Ε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΗΜΙΑΙΜΑ ΓΚΡΙΦΟΝΑΚΙΑ

Χαρίζονται 40 ήμερων περίπου ημιαιμα γκριφονακια από μπαμπά καθαρόαιμο γκριφον και μάμα ημιαιμη και οι δυο γονείς είναι μικρόσωμοι. Τα μώρα θα γίνουν μικρόσωμα είναι 5 συνολικά ..(4κοριτσακια,1 αγοράκι)..μονό σε αληθινούς φιλόζωους. Θα δοθούν με την υποχρέωση να μπει τσιπακι και συμβόλαιο υιοθεσίας κατόπιν έλεγχου μας. πληρ. τηλ. αυστηρά με αναγνώριση 6945698887 ηράκλειο κρητης

Ημίαιμα λευκά λαμπραντόρ κουτάβια χάθηκαν στη Δροσιά

Xάσαμε τα σκυλάκια μας στην περιοχή της Δροσιάς. Είναι 5 μηνών ημίαιμα λαμπραντόρ αρσενικό και θηλυκό. Φορούσαν κόκκινο κολάρο και τα δύο. Δεν αποχωριζόταν ποτέ το ένα από το άλλο. Παρακαλούμε μάθετε κάτι επικοινωνείστε μαζί μου Ιωάννα 6932100957

Χάθηκε στα 'Ανω Λιόσια θηλυκό σκυλάκι, ημίαιμο γκριφόν

Χάθηκε στα 'Ανω Λιόσια θηλυκό σκυλάκι, ημίαιμο γκριφόν Έχει ασπρόμαυρο τρίχωμα και φοραέι θαλασσί περιλαίμιο Είναι αρκετά μικρόσωμη και την λένε Ραλλού. χάθηκε κοντα στο Αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ συνοικία Αγ. Γεώργιος Παρακαλούμε όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για την Ραλλού να επικοινωνήσει μαζί μας: 210-2382925, himaira7@gmail.com Θα δοθεί αμοιβή για την εύρεση της